Reflux u bábätiek: Naučte sa, ako ho rozpoznať a mať spokojné bábätko!

Dojčenský reflux - GER

Reflux u detí, alebo inak nazývaný dojčenský reflux, je bežný jav, s ktorým sa stretne snáď každý rodič. Dieťatku sa pri ňom vracia z bruška mlieko, ktoré vypilo, a to následne vypľúva alebo vyvracia. U zdravých dojčiat sa objavuje aj niekoľkokrát denne. Tento stav sa však postupne zlepšuje a väčšina detí, ktoré trápi reflux, sa ho zbaví do dovŕšenia osemnástich mesiacov. Ak dieťatko prospieva, priberá a nevyvracia všetko čo zje, nie je dôvod na paniku. GER je prirodzená vec, ktorá k bábätkám jednoducho patrí. Skoro každé sa sa s ním behom prvých mesiacov života stretne. Niektoré potom viac, iné menej. Problém nastáva, keď sa reflux skomplikuje a stáva sa z neho GERD a teda chronická porucha. O tej si povieme trošku neskôr. Najskôr sa pozrime na to, prečo k refluxu vlastne dochádza.

Dojčenský reflux - GER

Reflux u detí, alebo inak nazývaný dojčenský reflux, je bežný jav, s ktorým sa stretne snáď každý rodič. Dieťatku sa pri ňom vracia z bruška mlieko, ktoré vypilo, a to následne vypľúva alebo vyvracia. U zdravých dojčiat sa objavuje aj niekoľkokrát denne. Tento stav sa však postupne zlepšuje a väčšina detí, ktoré trápi reflux, sa ho zbaví do dovŕšenia osemnástich mesiacov. Ak dieťatko prospieva, priberá a nevyvracia všetko čo zje, nie je dôvod na paniku. GER je prirodzená vec, ktorá k bábätkám jednoducho patrí. Skoro každé sa sa s ním behom prvých mesiacov života stretne. Niektoré potom viac, iné menej. Problém nastáva, keď sa reflux skomplikuje a stáva sa z neho GERD a teda chronická porucha. O tej si povieme trošku neskôr. Najskôr sa pozrime na to, prečo k refluxu vlastne dochádza.

Reflux

Prečo reflux vzniká?

Dojčenský reflux, GER, je fyziologický jav, vďaka ktorému si napríklad dieťatko vie odgrgnúť po jedle. Za refluxom môžeme „viniť“ dolný zvierač pažeráka. Tento zvierač je sval, ktorý sa nachádza v spodnej časti potravinového potrubia, pažeráka. Po prijatí potravy sa zvierač otvorí a pustí ju do žalúdka a následne sa opäť uzavrie. Deti sa síce rodia s vyvinutým zvieračom, no u malých detí ešte nepracuje správne. Dalo by sa povedať, že medzi zvieračom a žalúdkom dochádza k poruche koordinácie. Keď sa dieťatko napapá, zvierač by sa mal uzavrieť a udržať potravu v žalúdku, kde sa spracuje a rozloží. Ak sa ale tento zvierač uzavrie nedostatočne, alebo sa otvára pričasto, potrava zo žalúdka prechádza naspäť do pažeráka. To môže vyvolať pálenie záhy alebo vyvrátenie potravy.

Predispozícia na reflux

Ako pri všetkých ochoreniach, tak aj pri refluxe existuje súbor podporných faktorov, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku refluxu alebo refluxnej choroby. Sú to: dedičnosť, predčasný pôrod a nízka pôrodná hmotnosť, potravinové alergie a intolerancie dieťatka, neurologické ochorenia, pridružené diagnózy a poruchy svalového napätia (hypotonus, hypertonus), chronické respiračné ochorenia, zvýšený vnútrobrušný tlak, užívanie niektorých typov liekov (metylxantíny, betamimetiká), nevyzreté reflexy sania a hltania.

Keď sa GER mení na GERD

Gastroezofagálny reflux je bežný jav, ktorý dieťatku nijak neškodí. Sú však prípady, kedy prítomnosť kyslého žalúdočného obsahu spôsobí zmeny na sliznici pažeráka a vyvolá pažerákové problémy. Vtedy hovoríme o gastroezofágovej refluxnej chorobe. Tá postihuje približne 25% detí. Problémom pri GERD je, že si ho nemusíme všimnúť. Ako je to možné?  Veď sa pri refluxe zvracia... 

Nie je tomu vždy tak. Nie vždy musí reflux vyvrcholiť vyvracaním obsahu žalúdka. Niektoré deti nezvracajú vôbec, no napriek tomu na GERD trpia. Potrava zo žalúdka cestuje po pažeráku, spôsobuje pálenie záhy či vo výnimočných prípadoch dokonca prenikanie štiav do priedušnice. Preto môže dieťa s GERD namiesto zvracania trpieť astmou alebo zápalom pľúc. Väčšina detí s GERD má problém s prospievaním a priberaním. 

Reflux

Bežné prejavy chronického refluxu:

  • nevoľnosť
  • pálenie záhy
  • nechutenstvo
  • zápach z úst
  • grganie
  • štikútanie
  • kašeľ, najmä keď je dieťa v polohe ležmo
  • príznaky diskomfortu pri ležaní na chrbte
  • časté respiračné ochorenia (dolné dýchacie cesty)
  • infekcia uší

Možné riziká a komplikácie

Reflux

Ezofagitída

Zápal pažeráka spôsobený kyselinou môže byť bolestivý a môže viesť k ďalším problémom s kŕmením.
Reflux

Striktúra pažeráka

Jazvy v pažeráku môžu viesť k jeho zúženiu, čo môže spôsobovať problémy s prehĺtaním.
Reflux

Aspiračná pneumónia

Zriedkavé, ale vážne riziko, keď sa žalúdočný obsah dostane do pľúc a spôsobí infekciu.
Reflux

Respiračné problémy

V niektorých prípadoch môže obsah žalúdka vstúpiť do dýchacích ciest, čo môže spôsobiť kašeľ, laryngitídu alebo dokonca zápal pľúc.
Reflux

Nedostatočný prírastok na váhe

Ak bábätko často vracia veľkú časť potravy, môže to ovplyvniť jeho schopnosť normálne priberať na váhe.
Reflux

Ako pomôcť dieťatku s refluxom

Pri dojčenskom refluxe sa väčšinou dieťatku snažíme uľaviť od príznakov ako je zvracanie a pálenie záhy. Ako môžeme pomôcť bábätku?

  • Po kŕmení držíme dieťatko v zvislej polohe, opreté o rameno, aspoň pol hodinu, aby sa mliečko udržalo v žalúdku pomocou gravitácie
  • Ak kŕmime dieťatko z fľaše, dávame si pozor na to, aby bol vždy cumlík plný mlieka a dieťatko sa tak „nenalogalo“ vzduchu 
  • Ak už je dieťatko na príkrmoch, osvedčilo sa pridanie ryžových cereálií do jedla
  • Nezabúdame dať dieťatko odgrgnúť, pokojne aj niekoľkokrát za sebou a počas jedla
  • Ak dávame dieťatko po kŕmení spať, uložíme do na ľavý bok na jemne vyvýšenú podložku. Na to môžeme využiť napríklad antirefluxný klinový vankúš 
  • Niekedy pomôže úprava stravy matky, a to vylúčenie mliečnych výrobkov, vajec a hovädzieho mäsa zo stravy. Dieťatko totižto môže trpieť intoleranciou alebo alergiou ma potraviny, ktoré sa dostávajú do materského mlieka, a to sa môže prejavovať refluxom

Zachráňte život vášho bábätka: Odhaľte kľúčové výhody Antirefluxného vankúšika, ktoré musíte poznať!

Objavte revolučný Antirefluxný klinový vankúš pre novorodencov – navrhnutý nielen ako pomocník, ale aj ako ochranca vášho dieťatka. Tento inovatívny vankúš udržiava hlavičku vášho bábätka v optimálnej polohe, čím účinne bráni nežiaducemu návratu žalúdočného obsahu a znižuje riziko dusenia. Nie je to len vankúš, je to nástroj, ktorý môže doslova zachrániť život vášho bábätka. Čítaj viac ...

Reflux

Kľúčové výhody antirefluxného vankúšika

  • Zmierňuje prejavy refluxu a bolesti s ním spojené.
  • Uľahčuje dýchanie pri infekciách horných dýchacích ciest.
  • Znižuje riziko dusenia v dôsledku zvracania.
  • Pomáha predchádzať slintaniu.
  • Znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia novorodenca (SIDS).
  • Zabezpečuje pokojnejší spánok pre dieťa aj rodičov.
  • Redukuje potrebu častých návštev u lekára kvôli dýchacím problémom či refluxu.
  • Poskytuje rodičom pocit istoty ohľadom zdravia a pohodlia ich dieťaťa.


Určite si nenechajte ujsť tieto úžasné videá, ktoré mamičky natočili, aby sa podelili o svoje skúsenosti s antirefluxným vankúšikom Nunobaby. Zistite, prečo je tento vankúšik považovaný za zázračného pomocníka v starostlivosti o bábätká. Sledujte, ako jednoducho môže priniesť pokojný spánok a úľavu vašim najmenším, a prečo sa stal neoddeliteľnou súčasťou výbavy mnohých rodičov. Tieto autentické príbehy vám ukážu, ako môže malý detail znamenať veľký rozdiel !


Kedy navštíviť lekára?

Odgrcnutie malého množstva mlieka niekoľkokrát za deň je úplne bežné a prirodzené a netreba s tým utekať k lekárovi. Nedostatočne pracujúci dolný zvierač pažeráka nevie stopercentne udržať potravu v žalúdku, a preto dochádza k jej vyvráteniu. Ak dieťatko prospieva, priberá a tento stav ho viditeľne neobťažuje, nie je dôvod na paniku. Sú ale prípady, kedy je lepšie vyhľadať lekára a reflux s ním odkonzultovať. Kedy to je?

  • Dieťa nepriberá, neprospieva
  • Bábätko je podráždené, očividne ho niečo trápi
  • Dieťa zvracia prúdom, takzvané projektilové zvracanie
  • Súčasťou vyvrátenej potravy je žltá alebo zelená tekutina
  • Vo výlučkoch je prítomná krv alebo niečo podobajúce sa na kávové zrná (hovoríme aj o stolici aj o vyvracanej potrave)
  • Dieťa odmieta jedlo
  • Ak je dieťatko po jedle podráždené a výrazne mrzuté
  • Ťažkosti s dýchaním, obťažujúci chronický kašeľ
  • Ak sa reflux objaví až po šiestich mesiacoch života
  • Ak reflux samovoľne nevymizne do osemnástich mesiacov od narodenia

Tieto príznaky môžu odhaľovať, že z obyčajného refluxu sa stalo niečo závažnejšie, vyžadujúce si pozornosť odborníkov. Väčšinou stačí nastavenie liečby a úprava životosprávy dieťatka aj matky, a problém sa dá krásne korigovať, až kým nevymizne. V komplikovanejších prípadoch sa k úprave životosprávy pridávajú lieky. V najnutnejších a naozaj veľmi raritných  prípadoch sa GERD rieši operatívne. 

Poznámka: Obsah tohto článku má informatívny charakter, v žiadnom prípade nenahrádza názor lekára. Preto neváhajte a kontaktuje svojho lekára alebo lekára svojho dieťaťa, ak sa vám niečo nepozdáva.